Основно познавање на кристална оптика, дел 2: брзина на фаза на оптички бран и оптичка линеарна брзина

Основно познавање на кристална оптика, дел 2: брзина на фаза на оптички бран и оптичка линеарна брзина

Брзината со која монохроматскиот рамнински бран се шири по неговата нормална насока се нарекува фазна брзина на бранот. Брзината со која се движи енергијата на светлосниот бран се нарекува брзина на зракот. Насоката во која светлината патува како што ја набљудува човечкото око е насоката во која се движи светлината.

За немагнетен единечен кристал, фазната брзина на рамниот светлосен бран е нормална на насоката на електричното поместување D и интензитетот на магнетното поле H, додека насоката на ширење на енергијата на светлосниот бран е нормална на H и интензитетот на електричното поле E. Диелектричната константа на анизотропните оптички медиуми е тензор од втор ред.D и E генерално не се паралелни, па насоката на брзината на фазата v и линеарната брзина vr генерално не се конзистентни. Вклучениот агол α меѓу нив се нарекува дискретна aагол, кој е во функција на насоката на брзината на фазата (или брзината на зракот) и насоката на D (или E) (како што е прикажано на сликата подолу). Фазната брзина и линеарната брзина генерално не се еднакви, а односот меѓу нив еv=vrcosα.

 

Односот на брзината со која светлината патува во вакуум (c) на неговата фазна брзина v во дадена насока во анизотропна оптичка средина се нарекува индекс на прекршување за таа насока. Слично на тоа, односот наc на брзината на зракот во одредена насока nr=c/vr се нарекува индекс на прекршување на зракот во таа насока.

波片(wave plate)

WISOPTIC бранови плочи

 

 

 

 


Време на објавување: Декември-08-2021 година